O králících
Proč jíst králičí maso?
Králičí maso je lehce stravitelné, zdravé, libové, jemné, má nízký obsah cholesterolu a v neposlední radě je velmi chutné. Vyznačuje se velmi krátkou dobou nutnou k přípravě – také proto by mělo mít nenahraditelné místo v každé moderní, lehké kuchyni.
Nejznámějšími kreacemi na přípravu králičího masa jsou králičí filet, kotletky, prsa, plněné kousky. Králík připlavený vcelku patří spíše do babiččiny kuchyně, ale když jednou za čas v kuchyni zavoní na smetaně či na česneku, sbíhají se všem členům domácnosti sliny už dlouho před obědem.
Králičí maso je velmi libové – obsah tuku se pohybuje od 4,7 do 12,5% - zadní maso (stehna) obsahují méně tuku, přední část je o něco tučnější. V průměru obsahuje celý králík 8,8% tuku, který je většinou viditelný, takže pro absolutně dietní jídla se dá bez problémů před přípravou odstranit.
Maso z králíka vyniká lehkou stravitelností – chovaná zvířata jsou porážena mladá, mezi 13 a 17 týdny. Maso mladých zvířat je velmi jemné a neobsahuje téměř žádný kolagen.
Výživová hodnota králičího masa na 100g je okolo 655 KJ, celková hodnota záleží samozřejmě na jeho úpravě a přísadách, které používáme při vaření. Doporučuje se ale maso zbytečně nezatěžovat tučnými přísadami a ponechat výsledným pokrmům lehkost a stravitelnost.
Zadní maso je všeobecně považováno za nejkvalitnější
Použití:
Zadní maso: pečení, dušení, smažení, grilování
Přední maso: vaření, dušení, zadělávané pokrmy, na plnění