Recepty

Marinovaný grilovaný králík podle Zdeňka Pohlreicha

Recept na 4 porce

- Celkový čas: 50 min
      - Čas přípravy: 15 min
      - Čas vaření: 35 min

Ingredience:

  • 4 ks králíčích stehen
  • 50 g slaniny
  • 2 špetky soli
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 ks citrónu - kůra i šťáva
  • 20 ml dijonské hořčice
  • 150 ml bílého vína
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • Na marinádu 80 ml olivového oleje

Postup přípravy:

  • Králičí stehna omyjte pod studenou vodou. Osušte je papírovou utěrkou a zbavte blan. Ostrým nožem udělejte do masa zářezy a vsuňte do nich plátky slaniny.
  • Maso protkněte snítkami rozmarýnu a uložte ho do pekáčku.
  • Bylinky smíchejte v misce a vzniklou marinádou přelijte králíka.
  • Maso přikryjte mikrotenovu fólií a nechte je odležet v lednici, nejlépe přes noc.
  • Rozpalte gril. Rošt okartáčujte a naolejujte. Nejprve opečte maso ve střední části grilu a poté ho přesuňte blíž ke kraji. Často ho otáčejte kleštěmi a potírejte zbylou marinádou, dokud není propečené. Počítejte tak s 20 minutami grilování.

Hotové porce dejte na talíře, osolte je, přikryjte a nechte 5-10 minut stát. Králíka podávejte s bílým pečivem a zeleninovým salátem.

TIP:
Zemí galského kohouta inspirovaný králičí zadek na hořčici, bylinkách a citronu Zdeněk Pohlreich nejprve prošpikoval klínky slaniny, osolil a opepřil. Porce nechal odležet v ledničce v marinádě z dijonské hořčice, tymiánu, citronové šťávy, rozmarýnu a oleje. Maso pekl pomalu stranou žároviště a raději pod pokličkou, aby se králičí maso pěkně propeklo.

 

Béřovický králík

Ingredience

Králík

1 ks

Rostlinný olej

2 dl

Voda

2 dl

Sůl

1 lžička

Kečup - jemný

2 lžička

Hořčice plnotučná

2 lžička

Pepř

1 lžička

Paprika - sladká

1 lžička

Cibule 1-2

2 ks

Česnek

5 stroužek

 

Postup přípravy:

Králíka naporcujeme a naložíme asi na 1 den do marinády připravené ze surovin - olej, voda, sůl, kečup, hořčice, pepř, paprika, cibule nakrájená na kolečka, česnek (utřený).
Pečeme a podléváme vodou.
Místo králíka můžeme použít i kuře.
Podáváme s rýží.

 

 

Králíček ušáček na libečku - SUPER RECEPT

Suroviny:

Králík domácí(pokud možno, já použila 1/2 od zadu),
olej, 2 větší cibule, 8-10 stroužků česneku, kmín,
 koření Grill Orient (kdo ho nemá nemusí dávat a může nahradit zázvorem),
kytička libečku, solamyl, sůl.

Postup přípravy receptu

Králíka si naporcujeme a prosolíme a posypeme kmínem, do pekáče dáme trochu oleje, na něj dáme 1 nakrájenou cibuli s půlkou stroužků česneku na plátky a pak si vyskládáme králičí kusy. Zasypeme mírně kořením Grill Orient, nebo zázvorem, posypeme druhou nakrájenou cibulí, zbytek stroužků česneku na plátky a podlijeme vodou.
Pak si posekáme na hrubo libeček a vršek jím posypeme, pekáč si přikryjeme a dáme péct.
Do hrníčku si rozmícháme ve vodě solamyl a za hodinu pečení vlijeme do pekáče a trochu promícháme, půl hodiny ještě dopečeme, třeba odkryté (já neotvírám a stejně je mírně křupavý a hlavně se rozpadá měkké masíčko. Mezi pečením můžeme králíka obracet a podlévat pokud se nám šťáva vypéká.

Poznámka

Můžu vás ujistit, že králík má po libečku úžasnou chuť a o šťávě ani nemluvím-výborná!

 

Králík pečený s bůčkem

Suroviny:

potřebujeme celého králíka, půl kila bůčku, sůl, cibuli, špetku kmínu, dva tři stroužky česneku

Postup přípravy receptu

Králičí maso spaříme vařící vodou, opláchneme studenou vodou a osušíme. Bůček nakrájíme na plátky, které poklademe na dno pekáčku či kastrolu a okmínujeme, na bůček položíme králíka. Česnek rozdrtíme se solí a pomažeme jím maso. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě pod pokličkou.
Při dušení králíka obrátíme a podlijeme vodou, občas přelijeme vypečenou šťávou. Připečenou šťávu po obvodu pekáčku seškrabujeme, aby obarvila šťávu. Když je maso skoro hotové, dopečeme bez pokličky. Králíka rozdělíme na porce, vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.

Poznámka

Stačí na 4 porce. Jako příloha se dobře hodí bramborový knedlík a špenát.

 

Králík na smetaně

ingredience:

Králík, 2 lžíce sádla popř i špíček pěkně voňavý, 1 lžička pepř celý, nové koření a bobkový list, 1/2 lžičky soli,  250ml kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, voda na podlití

Králík na smetaně postup:

Omyté předky potřeme solí na rozpáleném hrnci prudce osmahneme ze všech stran.
Mírně podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem(nemusí být)  přidáme koření a pod poklicí dusíme do měkka. Pak předky vyjmeme a vykostíme.
Do výpeku zamícháme smetanu, do které jsme rozšlehali mouku. Krátce povaříme a vrátíme zpět prohřát maso. Můžeme dle chuti přikyselit.
Nejlepší s domácím knedlíkem.